Python derslerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Geçen dersimizde sizlerle beraber string (karakter dizileri) ve veri tip dönüşümlerini işlemiştik. Bugün ise gelin birlikte her projemizde kesinlikle kullanacağımız python print fonksiyonu ve print formatlama yöntemlerini işleyelim.
Python Print Fonksiyonu
Pythonda kodlarımızı dosyalara yazdığımız zaman eğer ekrana bir çıktı almak istiyorsak python print fonksiyonunu kullanırız. Kullanımı oldukça basit olan bu fonksiyon değişik özelliklere sahiptir. Gelin örneklere birlikte örneklerle inceleyelim.
Input : print(35)
Output : 35
Input : print(3.14)
Output : 3.14
Input : a = 4
Input : b = 15
Input : print(a+b)
Output : 19
Input : print("Savaşan Adam")
Output : Savaşan Adam
Input : print("Ece bugün Mervelerde kalacak :) ")
Output : Ece bugün Mervelerde kalacak :)
Örneklerde gördüğünüz gibi biz print fonksiyonunun içine bastırmak istediğimiz yani ekranda çıktısını almak istediğimiz değeri veriyoruz ve bu print fonksiyonu sayesinde ekrana girdiğimiz değer çıktı olarak yazılıyor. Peki aynı satırda birden fazla değer bastırmak istediğimiz zaman ne yapmamız gerekli, bunu yapabilmek içinde girdiğimizi değerler arasında , karakterini koyuyoruz.
Input : print("Savaşan Adam",12,545,66767,3.56)
Output : Savaşan Adam 12 545 66767 3.56
Input : print("Savaşan","Adam")
Output : Savaşan Adam
python stringlerde özel karakterler
Pythonda stringlerde kullanılan özel karakterler mevcuttur ve kullanıldıkları yerler de işlerimizi çok büyük ölçüde kolaylaştırır. En çok kullanılan özel karakterler şunlardır:
\n karakteri
Eğer print() fonksiyonu stringlerde böyle bir karakterle karşılaşılırsa alt satırdan ekrana yazdırma işlemine devam eder. Haydi gelin örneklerle birlikte iyice pekiştirelim:
Input : print("Merhaba\nNasılsın\nİyi misin")
Output : Merhaba
Nasılsın
İyi misin
\t karakteri
Eğer print() fonksiyonunda stringlerde böyle bir karakterle karşılaşırsa bir tab boşluk bırakarak yazma işlemine devam eder. Ve bir tab boşluk bırakarak ekrana yazdırır. Hemen örneklerimize bakalım:
Input : print("Ocak\tMart\tŞubat")
Output : Ocak Mart Şubat
Input : print("a\t\t\t\t\tb")
Output : a b
python type fonksiyonu
Hazır print fonksiyonunu öğrenmişken type() fonksiyonunu öğrenmekte fayda var. Type() fonksiyonu içine girilen değerin hangi veri tipinden olduğunu öğrenmemize yarayan fonksiyon türüdür.
# Integer (Tamsayı) türü
Input : a = 65
Input : print(type(a))
Output : <class 'int'>
# Float (Ondalıklı Sayı) türü
Input : a = 5.87
Input : print(type(a))
Output : <class 'float'>
# String (Karakter Dizisi) türü
Input : a = "Savaşan Adam"
Input : print(type(a))
Output : <class 'str'>
python Print Fonksiyonunun Özellikleri
Ekrana çıktı alma işlemlerimiz sırasında python print() fonksiyonunun işimize yarayacak özelliklerini kullanırsak yazdığımız kodu daha verimli bir şekilde kullanabiliriz. Bunun için şimdi iki adet özellikten bahsedeceğiz.
Sep Parametresi
Print() fonksiyonunda kullanılan sep parametresi ekrena çıktı aldığımız değerlerin arasına istediğimiz karakterlerin yerleştirilmesinde işimize yarar.Eğer bu parametreyi kullanmazsak değerlerin arasına varsayılan karakter olarak boşluk yerleştirildiğini biliyoruz. Örneklere bakalım:
Input : print(3,4,5,6,7,8,9)
Output : 3 4 5 6 7 8 9
# sep parametresi sayesinde değerlerin arasına nokta konuyor.
Input : print(3,4,5,6,7,8,9,sep = ".")
Output : 3.4.5.6.7.8.9
# Değerlerin arasında "/" sembolü yerleştiriliyor.
Input : print("06","04","2015",sep = "/")
Output : 06/04/2015
Input : print("Savaşan","Adam",,sep = "\n")
Output : Savaşan
Adam
Yıldızlı Parametreler
Eğer bir stringin başına * işareti koyup, print fonksiyonuna gönderirsek bu string karakterlerine ayrılacak ve her bir karakter ayrı birer string olarak davranılarak ekrana basılacaktır.
# Varsayılan olarak karakterlerin arasına boşluk konuluyor.
Input : print(*"Python")
Output : P y t h o n
Input : print(*"Python",sep = "\n")
Output : P
y
t
h
o
n
Input : print(*"SavaşanAdam",sep =".")
Output : S.a.v.a.ş.a.n.A.d.a.m
Formatlama
Programlama yaparken bazı bölümlerde bir stringin içerisine daha önceden tanımlanmış veri (string,float,int,vs.) değerlerinden yerleştirmek isteyebiliriz. Böyle durumlar için Python kullanıcılarına kolaylık olsun diye format() fonksiyonunu geliştirmiş. Eğer bir fonksiyon içersine daha önceden tanımladığımız bir veriyi eklemek istersek format() fonksiyonunu kullanıyoruz. Örnek olarak programımızda birden fazla tam sayı değerimiz var ve biz bunları tek string içerisinde ekrana yazdırmak çıktısını almak istiyoruz. Bunu yapabilmek için format fonksiyonunu kullanabiliriz. Format() fonksiyonunun çok fazla özelliği olduğu için bu dersimizde sadece en çok kullanılan özelliklerinden bahsedeceğim.
# Burada 3 tane süslü parantezimiz ({}) var ve bunların yerine sırasıyla format fonksiyonun içindeki değerler geçiyor.
Input : "{} {} {}".format(3.1423,5.324,7.324324)
Output : '3.1423 5.324 7.324324'
Input : a = 3
Input : b = 4
Input : print("{} + {} 'nin toplamı {} 'dır".format(a,b,a+b))
Output : 3 + 4 'nin toplamı 7 'dır
# Süslü parantezlerin içindeki sayılar format fonksiyonun içinden hangi sıradaki değerin geleceğini söylüyor.
Input : "{1} {0} {2}".format(43,"Savaşan Adam",54)
Output : 'Savaşan Adam 43 54'
# Süslü parantezlerin içindeki kullanım ondalıklı kısmın sadece 2 basamağına kadar almak istediğimiz söylüyor.
Input : "{:.2f} {:.2f} {:.3f}".format(3.1463,5.324,7.324324)
Output : '3.15 5.32 7.324'
Bugün hep birlikte pythonda print() fonksiyonu nasıl çalışır onu işledik. Ayrıca print() fonksiyonunda bulunan ve en çok kullanılan ve yaygın olan parametreler nelerdir ve ne işlere yararlar sorularının cevaplarını gördük. Bunun dışında ilk ve ikinci python derslerinde işlediğimiz konuları print() fonksiyonunda kullandık. Daha fazla bilgi için python’un resmi web sitesindeki dökümanlara göz atabilirsiniz. Bir sonraki dersimizin konusu pythonda liste veri tipleri. Liste veri tipleri nelerdir ve nasıl kullanılır gibi soruların yanıtlarını öğreneceğiz fakat lütfen diğer derse geçmeden önce işlediğimiz konuları tekrar edip örnekleri tek başınıza yapmaya çalışın böylece derslerimiz daha pekişmiş bir şekilde ilerleyecektir. Diğer derste görüşmek üzere.