Öncelikle herkese selamlar, bu içeriğimizde sizlere Python Dersleri vereceğiz. En temelden başlayarak ileri seviyelere kadar ders içerikleri sitemize yüklenecek. Genellikle önemli konu başlıklarıyla ayrılacak olan derslerimiz kimi zaman konunun zorluğu ve uzunluğu nedeniyle iki yazı şeklinde sizlere sunulacak. Şimdi sizlere öğreneceğimiz Python ile ilgili biraz bilgi vereyim.
Python günümüzde kullanımı hızla yaygınlaşmış olan bir yazılım dilidir. Diğer yazılım dillerinde ayıran özelliklerinden birkaçı, öğrenmeye yeni başlayan kişilere daha kısa süre ve daha kolay bir şekilde proje geliştirmeyi sunması, birçok alanda rahatça kullanılması gibi özellikleri nedeniyle kullanımı günümüzde büyük ölçüde artmıştır. Çoğu büyük firmalarda Python kullanmaktadır bunlardan örnek vermem gerekirse: Google ,NASA ,Netflix ,Youtube, Firefox ve Amazon gibi birçok büyük firma Python kullanmaktadır.
Biz Python öğrenirken hem kullanım kolaylığı nedeniyle Jupyter geliştirme ortamını kullanacağız. İsterseniz gelin şimdi beraber sıfırdan Python öğrenmeye başlayalım.
Pythonda Sayılar
Bu konuyla birlikte artık Python öğrenmeye hızlı bir şekilde giriş yapıyoruz. Python’da iyi bir şekilde ilerleyebilmemiz için ilk olarak veri tipleri ve veri yapılarını iyi bir şekilde öğrenmeliyiz. Şimdi sayıları öğrenerek bu uzun fakat eğlenceli eğitim sürecimize başlayalım.
Bu yazımızda python ‘da şu konuları öğreneceğiz:
- Python Tam sayı (Integer) ve Ondalık sayı (Float) Veri Tipleri
- Python Basit Matematik İşlemleri
- Python Değişken Tanımlama
Tam Sayılar ( INTEGER )
Matematikte kullandığımız tüm sayılar (negatif,pozitif) Python için bir veri tipidir. Tam sayılar ise İngilizce Integer olarak geçmektedir. Örnek olarak: -25, 45, 3 , 0 gibi sayılar Pyhton’da birer tam sayı (integer) olarak değerlendirilir.
Ondalık Sayılar (FLOAT)
Tam sayılar gibi ondalık sayılarda da matematikte kullandığımız şekilde Python’da bir veri tipine karşılık gelmektedir. Ondalık sayılar ya da diğer adıyla Kayan sayılar Python’da ingilzce kullanımıyla Float olarak geçmektedir.
Örnek olarak: -25.33 , 45.002 , 3.12 gibi sayılar Pyhton’da birer ondalık sayı ( Float) olarak değer alır.
Şimdi Jupyter geliştirme ortamını kullanacağımız bölüme geçelim. Yukarıda öğrendiğimiz veri tipleriyle birlikte basit matematik işlemleri yapalım.
Basit Matematik Operatörleri
Matematik kullandığımız 4 işlem (toplama, çıkarma, çarpma,bölme) pythonda da aynı şekilde bulunmakta. Şimdi bu işlemlerin pythonda nasıl yapıldığına göz gezdirelim.
Burada basit matematiksel işlemlerin nasıl gerçekleştiğini gördük. Ancak son örnekte kafanız biraz karışmış olabilir. Sonuç neden float çıktı ? Şimdilik bu soruyu bir yana bırakın çünkü bu sorunun cevabını Matematik Operatörlerinde görmemiz hem anlaşılma yönünden hem de konu bütünlüğünden dolayı daha iyi olacaktır.
Basit matematik işlemlerini gördüğümüze göre şimdi sizlerle Pythonda değişken atamayı öğrenelim.
Değişkenler ve Değişken Atama
Değişkenler bir programlama dilinde muhtemelen en çok kullanacağınız şeylerdir ve bir programlama dilinin olmazsa olmazıdır. Değişkenler aslında herhangi bir veri tipinde değer tutan birimlerdir. Şimdi Pythonda değişken atayalım.
Mükemmel. i değişkenimizi oluşturduk. Şimdi değişkeni ekrana bastıralım.
Ekrana i değerini bastırdığımızda i tanımladığımız değer olan 10 çıktı. Gelin şimdi bir matematiksel işlem yapalım.
Gördüğünüz gibi sonuç değişkene atadığımız değerin 3. Kuvveti olarak karşımıza geldi. Şimdi gelin değişkenimizin değerini değiştirelim. Bunu yapabilmek için yeni değerimizi “=” operatörü ile atamamız gerekiyor.
Şimdi gelin şimdi python ‘da daha çok değişken belirleyerek matematiksel işlem yapalım
Bu örnekte aklınızda peki c’nin değeri ne diye bir soru takılabilir. Burada c’nin değeri = operatörünün sağ kısmında kalan denklemin sonucudur. Gelin c’yi ekrana yazdıralım
Python ’da değişken atamak işte bu kadar basit. Fakat dikkat etmemiz gereken son bir yer var. Değişkenimize isim verirken 4 maddeye dikkat etmemiz gerekiyor. Bunlar;
1 – Değişken isimleri sayı ile başlayamaz.
2 – Değişken ismi oluştururken kelimeler arasına boşluk konulmaz.
3 – :'”,<>/?|()!@#$%^&*~-+ burada gördüğünüz semboller değişken ismi oluşturulurken
Kullanılmaz.
4 – Python ‘da tanımlı olan anahtar kelimler değişken adı olarak kullanılamaz.(while, not, break vs.)
Python dersimizi sonlandırmadan önce gelin işlediğimiz konuyla ilgili biraz örnek yapalım. Sizlerle beraber bir çemberin çevresini hesaplayan bir kod yazalım.
Gördüğünüz gibi çap değişkenine çemberimizin çapını yazdığımız anda kolayca bize çevre değişkenini tanımlıyor ve bu sayede hızlı bir şekilde çemberin çevresini hesaplıyoruz.
Değişkenlerden bahsederken bazen iki değişkenin değerlerini birbirleriyle değiştirmek işimize yaracak ve işimizi kolaylaştıracaktır. Bunun için şu yöntemi kullanıyoruz:
Gördüğünüz gibi a ve b değerleri kendi aralarında değerlerini değiştirdiler. Son olarak bir değişkenin değerini arttırırken ya da azaltırken Python ’da pratik bir yöntem bulunmaktadır. Aşağıdaki kod satırlarını inceleyim.
Gördüğünüz gibi “a = a+1” yazdığımızda a değerinin bir arttığını görüyoruz. Fakat Python ‘da bunu daha hızlı ve kolay şekilde yapabilmek için “a +=1” şeklinde yazmamız yeterli olacaktır.
İlk Python dersimiz beraber sayıları öğrendik. Integer, Float arasındaki farklara değindik. Ardından öğrendiğimiz bu sayı değerleriyle birlikte basit matematiksel işlemler gerçekleştirdik. Son olarak ise Python ‘da neredeyse her programda kullanacağımız değişken atama işlemini yaptık. Diğer dersimizde Python karakter dizileri ile devam edip ardından liste veri tipleri ile devam edeceğiz. Lütfen dersleri çalıştıktan sonra kendiniz yazımıza bakmadan tek başınıza yapmayı deneyiniz. Tekrar etmeyi unutmayınız. Diğer dersimizde görüşmek üzere.